[...] ustalenia miary, jak szybko i do jakiego poziomu nastąpi wzrost poziomu cukru we krwi po zjedzeniu określonego węglowodanu. Jako wartość odniesienia przyjęto cukier gronowy (glukoza) o wartości 100. Wszystkie pozostałe węglowodany określono w odniesieniu do glukozy. Jeżeli jakiś węglowodan prowadzi do szybszego i wyższego wzrostu poziomu cukru we [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać „paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] W związku z tym w czasie wyczerpujących wysiłków powinniśmy dodawać niewielkie ilości sodu do napoju, który spożywamy. Jak wynika z badań sód dodany do napoju, w którym jest glukoza, stymuluje szybsze wchłanianie płynu w jelitach, natomiast transport glukozy jest optymalnie sterowany gdy koncentracja sodu zawiera się w przedziale 60-120mmol/L [...]
[...] 50/50 maltodesktryn/dekstrozy (glukozy). Dekstroza zostanie wchłonięta bardzo szybko i weźmie Sie za pracę. Zapytasz się: ‘Dlaczego nie można dać samej dekstrozy?’ Ponieważ glukoza jest aktywnie transportowana przez błonę komórkową do mięśnia , a jest limit ilości która może w danym czasie przejść przez nią. Przeładownie może doprowadzić do [...]
[...] jednakowe tempo przez cały czas. Zasady tej powinieneś przestrzegać podczas każdego treningu. Dzięki temu glikogen spalany będzie w obrębie przemian kwasu mlekowego, glukoza natomiast, glikogen i tłuszcze - w reakcjach tlenowych. Trenując w ten sposób, postępować będziesz w pewnym sensie wbrew prawom natury, gdyż kolejna seria ćwiczeń [...]
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
[...] energii, do przeprowadzania szeregu reakcji chemicznych niezbędnych do ich funkcjonowania. Dla komórek nerwowych, a także erytrocytów (komórek krwi transportujących tlen) glukoza stanowi jedyne źródło energii. Komórki te mogą funkcjonować tylko jeśli glukoza znajduje się powyżej określonego poziomu. Dlatego często w przypadku spadku poziomu [...]
[...] tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. [...]
[...] tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. [...]
[...] Twoich mięśni zarówno w krótkim jak i długim okresie. Drugim kluczowym składnikiem Megablast Massive są węglowodany w których skład wchodzi izomaltuloza, maltodekstryny oraz glukoza. Każdy z tych węglowodanów posiada inny czas wchłaniania. Najszybciej wchłaniana jest glukoza, która dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Następnie rolę [...]
[...] tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. [...]
[...] od stopnia skomplikowania budowy chemicznej, węglowodany dzielą się na proste i złożone. Oto najważniejsze spośród tych występujących w żywności: proste mają słodki smak glukoza i fruktoza obecne w owocach i miodzie sacharoza tradycyjny biały cukier, uzyskiwany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej; pewną jej ilość zawierają też ananasy i [...]
[...] w bialku) aby maxymalnie nasilic szybosc syntezy bialek mięsniowych. Opcji jest naprawde wiele! Mozesz przed treningiem wypic: bcaa eaa bialko jak rownie dobrze wymieszac z glukoza/carbo/vitargo,itd. Ale po treningu - aby maxymalnie zwiekszyc synteze - musisz wypic: eaa bialko i jak wyzej - jesli Ci dieta na to pozwala to razem z jakims źródłem [...]
[...] ZOSTAJE. I TO JEST PROBLEM. I tak i nie. (Pomijam że kwas cytrynowy jest wysokoenergetycznym związkiem, który natychmiast wchodzi w przemiany metaboliczne takie same jak glukoza i jest utylizowany.) Kwas cytrynowy, jak każdy inny kwas, np fosforowy z Coca-coli, albo kwas mlekowy w mięśniach - co prawda zostają rozpuszczone we krwi i tam sobie [...]
[...] Twoich mięśni zarówno w krótkim jak i długim okresie. Drugim kluczowym składnikiem Megablast Massive są węglowodany w których skład wchodzi izomaltuloza, maltodekstryny oraz glukoza. Każdy z tych węglowodanów posiada inny czas wchłaniania. Najszybciej wchłaniana jest glukoza, która dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Następnie rolę [...]
[...] i porównać ceny. Zachłanność ludzi prowadzi też do kupowania bezwartościowej glukozy, którą można zastąpić wieloma produktami dostępnymi w każdym domu. Co więcej, glukoza spożywana w dużych ilościach może doprowadzić do choroby m.in. cukrzycy. artykuł Cytat: Napisał mgr. farm. Sławomir Ambroziak : "Poziom glukozy wzrasta przy [...]
[...] energię) będzie zużyte na „przerobienie" białek do formy energii użytecznej dla organizmu - glukozy. Węglowodany pełnostrawne: TEF „pełno strawnych" węglowodanów (skrobia, glukoza, fruktoza, sacharoza…) wynosi około 7-10% Tłuszcze: TEF tłuszczy jest wyjątkowo niski, wynosi zaledwie 2-3% czyli spozywaqjac 6x30g bialka dostarcze 720kcal - TEF = [...]
[...] się, gdy w ciągu tego samego posiłku konsumowane są węglowodany. Są one w procesie trawienia rozkładane na glukozę, która jest formą cukru znajdującego się zwykle we krwi glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny [...]
[...] W mega mega skrócie: Spożywamy posiłek bogaty w węglowodany (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). Węglowodany się trawią - do krwi zostaje uwolniona glukoza Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o [...]